Category: film

  • Nan Goldin in het Stedelijk

    Nan Goldin in het Stedelijk

    Met haar rauwe foto’s van het nachtleven in New York in de jaren zeventig en tachtig werd Nan Goldin bekend. In het Amsterdamse Stedelijk zijn nu zes van haar diaseries met muziek te zien: een adembenemend mooie tentoonstelling. Tsjak, krrrrt, tsjak, en dan is het even stil: de volgende dia verschijnt op een scherm in…

  • Waar kijken we naar? Over kunstfilmkunst

    Voor de Groene-bijlage ter gelegenheid van de derde EYE Art and Film Prize schreef ik een essay over de kunstfilm. Klik hier voor de volledige tekst – (alleen voor Groene-abonnees)

  • Morisot the movie: een iets te krap podium

    Voor het blog van Atria schreef ik een recensie van de film Morisot van Klaas Bense, over de niet, zoals Atria zelf stelt, vergeten, maar ook niet erg serieusgenomen vrouwelijke impressionist Berthe Morisot. Helaas hinkt de film op teveel gedachten om daar iets aan te veranderen. Gepubliceerd in april 2018

  • Loving Vincent: 65000 slechte schilderijen in 1,5 uur

    (Gepubliceerd in Trouw, 26 oktober 2017) Het bericht in de krant van Auvers sur Oise was één zin lang: de Nederlandse kunstenaar Van Gogh had zich, 37 jaar oud, op 27 juli 1890 in de buik geschoten en was anderhalve dag later aan de verwondingen overleden. Inmiddels is elk kruimeltje in het levensverhaal van Van…

  • In Egypte: Sfinxen, obelisken en andere giganten

    Tijdens zijn eerste nacht op de Nijl schrijft Gustave Flaubert dat hij alle vrouwen van de wereld zou opgeven om één nacht de mummie van Cleopatra te bezitten. Fotografie bood een vorm van bezit op afstand. De op het oog gezapige passagiers van de ‘Karnak’ koesteren stuk voor stuk haat tegen de rijke Amerikaanse Linnet…

  • Over de kunst van het weglaten – Esther Urlus’ film Deletion

    Voor het Filmfonds schreef ik een essay naar aanleiding van Esther Urlus’ film Deletion. Urlus maakt haar eigen filmmateriaal, en past daarbij veel oude, fotografische technieken toe. Hier is de publicatie te downloaden – alleen de vormgeving is al prachtig – inclusief teksten van Dick Tuinder, Joris Luyendijk en Peter Klashorst, én links naar Urlus’…

  • Shirley: visions of reality

    Het café op de hoek met het zwijgende stel aan de bar en het vreemde, groenige licht, is bekend: ‘Nighthawks’ van Edward Hopper (1882-1967) is waarschijnlijk het meestgeciteerde schilderij uit de filmgeschiedenis. Ook het onheilspellende huis uit ‘Psycho’ is gemodelleerd naar een schilderij van de Amerikaanse schilder. Wat kan een filmmaker nog toevoegen na Hitchcock,…

  • ‘Don’t mention the war’

  • Tarantino’s Django gaat over Europa

    In de korte pauze tussen de laatste noten van het Duitse volkslied en de eerste van de Marseillaise, bij de herdenking van slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog in 1984, stak de Franse minister president François Miterrand zijn hand uit naar die van zijn West-Duitse collega, bondskanselier Kohl. En die kreeg hij. Minutenlang stonden de twee…