over mij

Kort

Ik ben kunsthistoricus (PhD), en schrijf als freelancer over beeldende kunst en tentoonstellingen. Dat doe ik heel regelmatig voor dagblad Trouw, De Groene Amsterdammer , Museumtijdschrift en het bulletin van de Vereniging Rembrandt, daarnaast schrijf ik ook voor andere publicaties. Ik ben gespecialiseerd in negentiende-eeuwse fotografiegeschiedenis. Ik ben in oktober 2022 gepromoveerd op een proefschrift over de straatfoto’s van de Parijse stadsfotograaf Charles Marville (1813-1879) voor de Rijksuniversiteit Groningen. 

Ik schrijf daarnaast bij uitgeverij Atlas Contact aan het boek Het Moedermodel, over kunstenaars (m/v), kunst en al dan niet moederschap. Het verschijnt in de zomer van 2024.

Ik heb sinds april 2021 een wekelijkse rubriek in dagblad Trouw, ‘Het Oog van De Wolf’, waarin ik een gebeurtenis uit de actualiteit verbind met een kunstwerk. Voor De Groene verzorg ik sinds april 2023 de tweewekelijkse rubriek De Jonge Garde. Op deze site plaats ik zo af en toe een artikel.

Ik ben soms als kunst-deskundige te horen op de radio, meestal op Radio 1. Ik ben ook te huur voor presentaties, voor het schrijven en voorlezen van columns en andere live-evenementen. Ik spreek vloeiend Frans en Duits.

In december 2012 kreeg ik de Prijs voor de jonge kunstkritiek met deze bespreking. Ik ben voorzitter van AICA-Nederland, de Nederlandse tak van de internationale vereniging voor kunstcritici AICA. Ook ben ik bestuurslid van de Buning Brongers Stichting, die sinds 1966 eens in de twee jaar de Buning-Brongersprijzen uitreikt aan jonge kunstschilders, en ik ben bestuurslid van het Nederlands Fotogenootschap

Contact:Screen Shot 2014-02-20 at 5.32.01 PMTwitter: @alaloupe

Je kunt me ook volgen op Instagram

Achtergrond

Ik woon in Amsterdam. Eerder woonde en studeerde ik 2,5 jaar in Parijs (Sorbonne, EHESS), een jaar in Weimar (ik had een promotiebeurs van het Graduiertenkolleg Mediale Historiographien) en woonde en werkte een jaar in Keulen (als wetenschappelijk medewerker van de hoogleraar geschiedenis en theorie van de fotografie, aan de Universität zu Köln). Ik ben in 1978 geboren in Kommerzijl (provincie Groningen) en opgegroeid in Leeuwarden, na mijn eindexamen woonde ik een half jaar in Bretagne.

Charles Marville, Percement pour le Boulevard Henri IV, ca. 1876. Detail.

Ik heb kunstgeschiedenis gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam (masterdiploma cum laude) en heb ook nog een diploma van de lerarenopleiding tekenen van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, richting audiovisueel. In mijn studententijd zat ik in de redactie van Babel (studentenmaandblad voor de faculteit Geesteswetenschappen, als redacteur en vormgever) en ik heb een half jaar fulltime bij Folia gewerkt. Als freelancer schreef ik voor oa Het Filmfonds, het Nederlands FilmfestivalDe Witte Raaf, Collect, Metropolis M, See All This, Rabo Kunstcollectie, Kunstbeeld, Kunstschrift,  Boekman, Tubelight, Simulacrum, Folia, Ons Amsterdam en Spui. Ik schreef meerdere teksten voor museumcatalogi, zo schreef ik mee aan de catalogus voor de Charles Marville-tentoonstelling in Washingtons National Gallery en het Metropolitan Museum in New York in 2013.

About

I’m an art historian, specialized in 19th century history of photography, writing on a freelance basis on art, exhibitions and photography for the Dutch newspaper Trouw, the weekly magazine De Groene Amsterdammer and many others. I am chair of the Dutch section of AICA, the international association of art crtitics.

In 2012 I was awarded with the Dutch prize for young art criticism, the Prijs voor de jonge kunstkritiek. I studied Art History at the University of Amsterdam, and History of Photography at Paris- Sorbonne and Lhivic (EHESS) in Paris. I was a Manfred & Hanna Heiting Fellow at the Rijksmuseum – publication march 2018 available here,  I contributed to the 2013 exhibition catalog of the Charles Marville retrospective in Washington and the Metropolitan in New York, was a Scaliger Fellow at Leiden University, doctorate fellow at the Graduiertenkolleg Mediale Historiographien at the universities of Erfurt, Jena and Weimar, and Wissenschaftliche Mitarbeiterin (Assistant Professor) at the chair of History and Theory of Photography at the University of Cologne. In october 2022, I defended my PhD-thesis at the Rijksuniversiteit Groningen. The subject was the use and application in archives, world exhibitions and magazines of the photographs ‘Du Vieux Paris’ made by Charles Marville for the City of Paris.  On academia.edu you can find my academic publications.

Contact:Screen Shot 2014-02-20 at 5.32.01 PMTwitter: @alaloupe

 

Comments

Leave a Reply