Category: fotografie
-
Over de stilte rond het fotorealisme in de foto- en kunstkritiek
Voor Metropolis M schreef ik in februari 2024 een essay over fotorealisme naar aanleiding van de tentoonstelling Op Scherp in het Centraal Museum. Het fotorealisme kwam op in de jaren zestig en zeventig en werd lang gezien als een genre waarin voornamelijk witte Amerikaanse mannen hun interesse voor auto’s, motoren en naakte vrouwen konden botvieren.…
-
Nan Goldin in het Stedelijk
Met haar rauwe foto’s van het nachtleven in New York in de jaren zeventig en tachtig werd Nan Goldin bekend. In het Amsterdamse Stedelijk zijn nu zes van haar diaseries met muziek te zien: een adembenemend mooie tentoonstelling. Tsjak, krrrrt, tsjak, en dan is het even stil: de volgende dia verschijnt op een scherm in…
-
Sarah Bernhardt in Parijs
De tentoonstelling die het Petit Palais in Parijs wijdt aan de beroemde toneelactrice Sarah Bernhardt ligt in lijn met andere recente tentoonstellingen over historische vrouwen. De vraag is: worden hun mythes in stand gehouden of juist ontrafeld? Een van de meest hardnekkige mythes over Sarah Bernhardt is dat ze zou slapen in een doodskist die in…
-
Scherpstellen
Op verzoek van het Mondriaan Fonds schreef ik een essay over de status van de fotografie binnen de beeldende kunst, waarin ik onder andere pleitte voor een vaste leerstoel geschiedenis en theorie van de fotografie aan een Nederlandse universiteit. Het essay verscheen in juli, in de bundel Scherpstellen. ‘Scherpstellen is een bundel van acht essays geschreven…
-
Proefschrift Bewogen Straten, over de foto’s van het oude Parijs door Charles Marville
Op woensdag 19 oktober 2022 verdedigde ik bij de Rijksuniversiteit Groningen mijn proefschrift. Hoe het Parijse stadsbestuur vanaf 1865 tot 1910 omging met foto’s van Parijs, in het bijzonder met de foto’s die Charles Marville (1813-1879) maakte van de straten die gesloopt zouden worden vanwege de modernisering door Haussmann en keizer Napoléon III, is het…
-
Bijdrages aan de Groene Amsterdammer (selectie)
Ik heb de afgelopen twee jaar regelmatig geschreven voor De Groene Amsterdammer – en blijf dat met veel plezier doen – stukken die ik niet stuk voor stuk hier op deze site heb gedeeld. Hieronder een snelle (niet volledige) inhaalslag. Ik schreef over de foto’s van de Archives de la Planète van Albert Kahn, waarvan…
-
Jezus, Warhol en veel perfect glimmend naakt gaan prima samen: David LaChapelle in Groningen
Het werk van de Amerikaanse fotograaf David LaChapelle (1963) is vaak vergeleken met platte reclame. Toch gaan de foto’s, op een eigen Hollywoodmanier, de diepte in. (gepubliceerd in Trouw, 23 april 2018) Wat zijn ze mooi, de mensen op de foto’s van David LaChapelle. Mooi en perfect naakt, ook dat nog, ze glimmen je tegemoet.…
-
Afrotopia. De biënnale van Bamako in Nederland
In Mali trok de prestigieuze fotobiënnale van Bamako afgelopen winter weinig bezoekers. Nu is de tentoonstelling voor het eerst buiten Afrika te zien, in Nederland. En dat is een grote eer. (verschenen in Trouw, 20 april 2018) Lopend van een nagebouwd Ghanees woonerf naar een tentoonstelling over Soedanese en Keniaanse herdersvolken zullen argeloze bezoekers van…
-
Kijk uit: schokkende beelden. Gedoe over World Press Photo.
Vanavond wordt de winnaar van de World Press Photo 2017 bekendgemaakt. De organisatie mikt op veel spektakel, maar het rommelt nu al: waarom zijn er alleen mannen genomineerd voor de foto van het jaar? En waarom zijn de foto’s zo intens en venijnig? (gepubliceerd in Trouw, 12 april 2018) Het World Press Photo-circus is weer begonnen.…
-
De onzichtbare assistenten van de Monsterfotografen
Voor de tentoonstelling over de fotografen van de Düsseldorfer Schule in fotomuseum Huis Marseille maakte De Groene een special. Ik ging daarvoor langs bij de firma Grieger in Düsseldorf, waar de grote foto’s van Gursky, Struff en Struth vakkundig worden afgedrukt. Hier is het hele artikel terug te lezen (voor abonnees), en onder de afbeelding…
-
Bijdrages voor de Rabo Kunstcollectie-boeken
Voor de 3 nieuwe collectieboeken van de Rabo Kunstcollectie schreef ik 3 keer een column over een kunstwerk uit die collectie. Over werk van Rineke Dijkstra, Pieter Laurens Mol en Jan Dibbets. De boeken zijn hier te bestellen.
-
Maria Austria: met de fotolens als masker
(Gepubliceerd in Trouw, 30 januari 2018) Maria Austria (1915-1975) was tot nu toe vooral bekend vanwege haar krachtige theater- en dansfoto’s. Een tentoonstelling en een boek geven nu voor het eerst een overzicht van haar volledige werk. Twee vrouwen, schaars gekleed en opgemaakt volgens de mode van 1959, zitten op de grond. Ze kijken geamuseerd…
-
Michael Wolf, hokjesman voor de grote stad
(gepubliceerd in Trouw, 20 januari 2018) De Duitse fotograaf Michael Wolf richt zijn lens op de grote stad. En juist in de massa ziet hij de variatie. In Den Haag is nu een groot overzicht van zijn werk te zien. Fotografen kan je verdelen in categorieën. De een gaat op de knieën om details in…
-
Vivian Maier was in de eerste plaats fotograaf
‘Ze was kindermeisje, fotograferen was haar geheime hobby’, zo beginnen de meeste artikelen over de in 2009 overleden Vivian Maier. Een nieuw boek laat zien dat die hobby gewoon haar beroep was. Het is zo’n mooi sprookje. Een Amerikaans kindermeisje met Franse voorouders bleek haar leven lang foto’s te hebben gemaakt, zonder daar ooit iets…
-
Op de foto’s van Kertész telt alles mee
De foto’s van André Kertész (1894-1985) behoren tot de grote klassiekers van de fotogeschiedenis. In Amsterdam is nu een grote selectie van zijn werk te zien. Kan een wolk tegen een gebouw botsen? Op de foto van André Kertesz lijkt het bijna te gebeuren. New-York-liefhebbers herkennen het gebouw als het Rockefeller-Center, en zouden het misschien…