Category: trouw
-
Frans Hals als genie is een mager uitgangspunt voor een tentoonstelling
Gepubliceerd in Trouw, 16 februari 2024 In de Frans Halstentoonstelling in het Rijksmuseum staat de virtuositeit van het schilderen van de zeventiende-eeuwse kunstenaar centraal. Maar een eigen verhaal ontbreekt. Het Rijksmuseum komt niet verder dan, heel ouderwets, Hals te presenteren als een genie. Voor een ‘meester van de levendigheid en de lach’, zoals het Rijksmuseum…
-
Nan Goldin in het Stedelijk
Met haar rauwe foto’s van het nachtleven in New York in de jaren zeventig en tachtig werd Nan Goldin bekend. In het Amsterdamse Stedelijk zijn nu zes van haar diaseries met muziek te zien: een adembenemend mooie tentoonstelling. Tsjak, krrrrt, tsjak, en dan is het even stil: de volgende dia verschijnt op een scherm in…
-
Picasso’s erfenis
Omdat het in april 2023 precies vijftig jaar geleden was dat Pablo Picasso vijftig jaar overleden was – en daar in Nederland geen enkel museum aandacht aan gaf – schreef ik voor Trouw een vijfdelige minicursus Picassokijken, waarvan dagelijks een aflevering online verscheen, en vervolgens vrijdag in de krant. En aansluitend, op de sterfdag van…
-
Op radio 1, over koeien en de Eiffeltoren
De afgelopen weken was ik weer een paar keer op Radio 1 te horen. Voor het programma Met het oog op morgen mocht ik op 1 juli praten over de rol van koeien in de kunst (vanwege een tentoonstelling in Ezinge, en vanwege de boerenprotesten – ik schreef op 14 juni in mijn rubriek het…
-
Christo in Parijs
In juli 2020 zag ik in Parijs de tentoonstelling over Christo en Jeanne-Claude, die bedoeld was als begeleiding bij het inpakken van de Arc de Triomphe – een project dat al vele malen was uitgesteld. Nu het eindelijk zover is, (en hier live te volgen) hierbij nogmaals mijn bespreking, die eerder verscheen in Trouw.
-
Bij kunstenaar Kelly is een boog gewoon een boog
(Artikel is gepubliceerd in Trouw, 22 juni 2021) Naast de strakke geometrische beelden van Ellsworth Kelly lijkt het Amsterdamse Rijksmuseum bijna een poppenhuis. Zijn kunst tilt de hele omgeving op. Een slordig gevormde witte ronde ring zweeft in het groen, alsof iemand een stuk uit de Rijksmuseumtuin heeft gegumd. Weg ruimte, weg kleur. Onzin natuurlijk:…
-
Wekelijkse rubriek in Trouw: Het Oog van De Wolf
Sinds dinsdag 20 april 2021 heb ik een eigen wekelijkse rubriek in Trouw, Het Oog van De Wolf. Daarin neem ik een onderwerp uit de actualiteit dat ik verbind aan een kunstwerk. Aan bod kwamen onder andere het terras (met een schilderij van Edouard Manet), de stilte van vier mei (met The Artist is Present…
-
Big in Taiwan
In 2018 was ik in Taiwan, vanwege het jaarlijkse congres van de internationale vereniging voor kunstcritici, AICA International – ik was op dat moment secretaris van de Nederlandse afdeling. Ook bezocht ik er het prachtige nieuwe gebouw dat het Delftse architectenbureau Mecanoo in de zuidelijke stad Kaohsiung heeft gebouwd. Op 31 december 2018 verscheen mijn…
-
Buitenkunst: zomerserie in Trouw
In de zomer van 2018 schreef ik voor Trouw een serie over kunst in de Nederlandse openbare ruimte. Een openingsverhaal over de lusten en lasten van het bedenken ervan, en daarna een thematische rondreis langs de verschillende soorten buitenkunst. Over Landart in Flevoland, standbeelden van helden in Den Haag, kunst langs de snelweg, Vinexkunst, rotondekunst en tot slot herinneringskunst op de Afsluitdijk en in Oost-Groningen.
-
De Serie: The Americans
Verschenen in Trouw, 5 juli 2018 De Netflix-serie ‘The Americans’ stijgt uit boven de doorsnee spionageserie omdat hier niet alles wordt uitgelegd – binnen de serie, noch voor de kijker.
-
James Ensor even terug in Oostende
Gepubliceerd in Trouw, 27 juni 2018 Oostende, de Belgische ‘koningin der badsteden’, wil meer internationale bezoekers trekken met de erfenis van zijn bekendste kunstenaar, James Ensor. Een jaar lang zijn zijn schilderijen weer thuis, in het Oostendse MuZee. De meeste internationale toeristen in de trein van Gent naar Oostende stappen uit in Brugge. Dat pittoreske…
-
Hoe De Ploeg Groningen ontgon
(Gepubliceerd in Trouw, 6 juni 2018) Anders dan De Stijl had De Ploeg – precies 100 jaar geleden opgericht – geen esthetische regels of artistieke theorie. De kunstenaars veranderden wél ons beeld van het Groninger landschap. Ze kwamen samen in café Vogelzang, aan de rand van de Groningse binnenstad, vandaag precies honderd jaar geleden. Een…
-
Ook zonder bloed is Abramovics werk nog actueel
De performances van Marina Abramovic uit de jaren zeventig en tachtig vroegen veel van het lichaam en uithoudingsvermogen van de kunstenaars. In Bonn worden ze nu opnieuw uitgevoerd. (Gepubliceerd in Trouw, 16 mei 2018) Dertig. Een twee drie vier vijf zes zeven acht negen, veertig. Een twee – ik ben rijstkorrels aan het tellen.…
-
Jezus, Warhol en veel perfect glimmend naakt gaan prima samen: David LaChapelle in Groningen
Het werk van de Amerikaanse fotograaf David LaChapelle (1963) is vaak vergeleken met platte reclame. Toch gaan de foto’s, op een eigen Hollywoodmanier, de diepte in. (gepubliceerd in Trouw, 23 april 2018) Wat zijn ze mooi, de mensen op de foto’s van David LaChapelle. Mooi en perfect naakt, ook dat nog, ze glimmen je tegemoet.…