Shia LaBeouf rent rond

Screen Shot 2014-10-11 at 1.32.30 PM‘Shia LaBeouf rent donderdag in Amsterdam een marathon om een museum!’, gonst het sinds eergisteren op Twitter, van de LA-Times tot de internationale roddelpers. Maar dat die marathon een kunstwerk is, is minder makkelijk in een tweet te vangen. De afgelopen maand tweette LeBeouf dertien keer dat ‘ie een stukje gerend had, – zijn route, heel subtiel, elke keer in de vorm van een letter van het woord #metamarathon- en dinsdag schreef hij dat hij die bij het Stedelijk Museum in Amsterdam zou gaan lopen.
De Amerikaanse LeBeouf (1986) is een internationale beroemdheid. Als acteur was hij te zien in films zoals Transformers en Nymfomaniac, daarnaast is hij ook bekend om zijn eigenaardige optredens buiten het witte doek. Zo liep hij bij een persconferentie weg nadat hij één raar zinnetje had uitgesproken, en verscheen hij bij de première van Nymfomaniac met papieren zak over z’n hoofd op de rode loper, met daarop de tekst ‘I am not famous anymore’. Beroemd is hij natuurlijk nog steeds, hij schijnt ook een alcoholprobleem te hebben. Maar hoe graag de roddelmedia het ook zouden willen, LeBeouf is niet helemaal gek geworden.
De acties, zoals ook de ‘#metamarathon’, zijn namelijk ‘performances’, korte van te voren bedachte optredens als kunstwerk, die LeBeouf samen met kunstenaars Nastja Sade Rönkkö en Luke Turner bedenkt en uitvoert. Het drietal hoort bij de ‘metamodernisten‘, een groep jonge kunstenaars en critici, geboren vanaf de jaren ’80, die zich laat inspireren door de hedendaagse geschiedenis die ook na 1989 voortdendert, en tegelijkertijd leeft in een wereld waarin die ‘grote onderwerpen’ door massacommunicatie, sociale media en de beroemdheidscultus ondersneeuwen. De metamodernistische kunstenaars houden de maatschappij met hun performances een spiegel voor, en laten daarbij juist de sociale media en beroemdheden een deel van het kunstwerk bepalen.
Terwijl in het Stedelijk vandaag een conferentie plaatsvindt rond en met de Metamodernisten, ‘rent’ LaBeouf daarom buiten 330 rondjes om het gebouw, in navolging van de performancekunstenaars van de jaren zeventig, waarbij lopen ook vaak een grote rol speelde. Iedereen kan vandaag vanaf twee uur ‘s middags komen kijken. De bezoeker (sportschoenen optioneel) heeft drie opties: een rondje mét Shia lopen, vóór hem lopen, of hem alleen laten lopen, na afloop krijgen ze een herdenkingslint. Een knipoog naar het onderwerp van de conferentie, en gegarandeerd goed voor duizenden selfies en retweets.


Posted

in

, ,

by