Author: admin

  • Het moedermodel in de media

    Het moedermodel in de media

    Op 5 maart verscheen mijn boek Het moedermodel. Over kunst, vrouwen en moederschap. Hieronder verzamel ik de interviews en recensies die erover verschenen.

  • Audiotours moeten geen vanzelfsprekendheid zijn

    Audiotours moeten geen vanzelfsprekendheid zijn

    Voor Trouw schreef ik over iets dat me al langer dwars zat: hoe audiotours de ervaring van het museumbezoek voor alle bezoekers beïnvloeden, en niet bepaald op een prettige manier. ‘Welkom’, zegt een stem in mijn oor. De stem stelt zich voor, en legt uit dat wij, de stem en ik, de komende tijd samen…

  • ‘American Photography’ in het Rijks

    ‘American Photography’ in het Rijks

    Voor Trouw schreef ik over de tentoonstelling van Amerikaanse foto’s – gemaakt in de VS door fotografen die in de VS woonden en ik verbaasde me over de suggestie dat de samenstellers fotografie in alle breedte willen tonen, maar toch een aantal belangrijke genres vergeten.

  • Essay over het democratisch belang van kunstcollecties

    Essay over het democratisch belang van kunstcollecties

    Wanneer je als burger toegang hebt tot de kunstwerken die de afgelopen jaren, eeuwen zelfs zijn gemaakt, en je vrij kunt zeggen, schrijven en op andere manieren kunt uiten wat je van die kunst vindt, is dat een groot goed.

  • Over de stilte rond het fotorealisme in de foto- en kunstkritiek

    Over de stilte rond het fotorealisme in de foto- en kunstkritiek

    Voor Metropolis M schreef ik in februari 2024 een essay over fotorealisme naar aanleiding van de tentoonstelling Op Scherp in het Centraal Museum. Het fotorealisme kwam op in de jaren zestig en zeventig en werd lang gezien als een genre waarin voornamelijk witte Amerikaanse mannen hun interesse voor auto’s, motoren en naakte vrouwen konden botvieren.…

  • Frans Hals als genie is een mager uitgangspunt voor een tentoonstelling

    Frans Hals als genie is een mager uitgangspunt voor een tentoonstelling

    Gepubliceerd in Trouw, 16 februari 2024 In de Frans Halstentoonstelling in het Rijksmuseum staat de virtuositeit van het schilderen van de zeventiende-eeuwse kunstenaar centraal. Maar een eigen verhaal ontbreekt. Het Rijksmuseum komt niet verder dan, heel ouderwets, Hals te presenteren als een genie. Voor een ‘meester van de levendigheid en de lach’, zoals het Rijksmuseum…

  • Aankondiging Het Moedermodel (Atlas Contact, maart 2025)

    Aankondiging Het Moedermodel (Atlas Contact, maart 2025)

    Over kunst, vrouwen en moederschap Het boek waar ik al een tijdje aan werk is bijna af! Vanaf 6 maart ligt het in de winkels. U kunt het alvast reserveren op de site van de uitgeverij

  • Het grote gebeuren

    Het grote gebeuren

    Op 24 februari was ik te gast bij literatuurfestival Het Grote Gebeuren in het Forum in Groningen. Onder leiding van Ellen Deckwitz ging ik met Adriaan van Dis en Pieter Waterdrinker in gesprek over ‘Heimelijk geliefde’ kunstenaars en schrijvers, en nog veel meer. Foto: Jasper Bolderdijk

  • Van Gogh in Drenthe

    Van Gogh in Drenthe

    Vincent van Gogh hield van de ‘natuurmensch’ en ging er in 1883 naar op zoek in Drenthe. Destijds bleef hij voor de Drenten een vreemdeling – nu wordt hij met open armen ontvangen. Gepubliceerd in De Groene Amsterdammer, 6 december 2023 ‘O kerel ik ben zoo melankoliek geworden – ik ben in een prachtig land, ik…

  • Nan Goldin in het Stedelijk

    Nan Goldin in het Stedelijk

    Met haar rauwe foto’s van het nachtleven in New York in de jaren zeventig en tachtig werd Nan Goldin bekend. In het Amsterdamse Stedelijk zijn nu zes van haar diaseries met muziek te zien: een adembenemend mooie tentoonstelling. Tsjak, krrrrt, tsjak, en dan is het even stil: de volgende dia verschijnt op een scherm in…

  • Sarah Bernhardt in Parijs

    Sarah Bernhardt in Parijs

    De tentoonstelling die het Petit Palais in Parijs wijdt aan de beroemde toneelactrice Sarah Bernhardt ligt in lijn met andere recente tentoonstellingen over historische vrouwen. De vraag is: worden hun mythes in stand gehouden of juist ontrafeld? Een van de meest hardnekkige mythes over Sarah Bernhardt is dat ze zou slapen in een doodskist die in…

  • Scherpstellen

    Scherpstellen

    Op verzoek van het Mondriaan Fonds schreef ik een essay over de status van de fotografie binnen de beeldende kunst, waarin ik onder andere pleitte voor een vaste leerstoel geschiedenis en theorie van de fotografie aan een Nederlandse universiteit. Het essay verscheen in juli, in de bundel Scherpstellen. ‘Scherpstellen is een bundel van acht essays geschreven…

  • Met en over Leiko Ikemura

    Met en over Leiko Ikemura

    De in 1951 in Japan geboren kunstenaar Leiko Ikemura maakt beelden van jurken met konijnenhoofden en hoofden waaruit bomen groeien, schilderijen van kort na de schepping, en foto’s van ingedroogde bloemen in een vaas. Vanwege de tentoonstelling ‘Leiko Ikemura – Motion of Love’ in museum De Fundatie in Zwolle schreef ik voor de bijbehorende catalogus…

  • Suze Robertson, eindelijk

    Suze Robertson, eindelijk

    Suze Robertson (1855-1922) gold in haar tijd als ‘ontegenzeggelijk de grootste artieste’, toch kreeg ze na haar dood nauwelijks nog serieuze aandacht. In de winter van 2022-2023 was in museum Panorama Mesdag een tentoonstelling aan haar gewijd waarin die achterstand voor het eerst een beetje werd ingehaald. Ik schreef erover in De Groene Amsterdammer

  • Picasso’s erfenis

    Picasso’s erfenis

    Omdat het in april 2023 precies vijftig jaar geleden was dat Pablo Picasso vijftig jaar overleden was – en daar in Nederland geen enkel museum aandacht aan gaf – schreef ik voor Trouw een vijfdelige minicursus Picassokijken, waarvan dagelijks een aflevering online verscheen, en vervolgens vrijdag in de krant. En aansluitend, op de sterfdag van…