Category: 19e eeuw
-
Van Gogh in Drenthe
Vincent van Gogh hield van de ‘natuurmensch’ en ging er in 1883 naar op zoek in Drenthe. Destijds bleef hij voor de Drenten een vreemdeling – nu wordt hij met open armen ontvangen. Gepubliceerd in De Groene Amsterdammer, 6 december 2023 ‘O kerel ik ben zoo melankoliek geworden – ik ben in een prachtig land, ik…
-
Sarah Bernhardt in Parijs
De tentoonstelling die het Petit Palais in Parijs wijdt aan de beroemde toneelactrice Sarah Bernhardt ligt in lijn met andere recente tentoonstellingen over historische vrouwen. De vraag is: worden hun mythes in stand gehouden of juist ontrafeld? Een van de meest hardnekkige mythes over Sarah Bernhardt is dat ze zou slapen in een doodskist die in…
-
Suze Robertson, eindelijk
Suze Robertson (1855-1922) gold in haar tijd als ‘ontegenzeggelijk de grootste artieste’, toch kreeg ze na haar dood nauwelijks nog serieuze aandacht. In de winter van 2022-2023 was in museum Panorama Mesdag een tentoonstelling aan haar gewijd waarin die achterstand voor het eerst een beetje werd ingehaald. Ik schreef erover in De Groene Amsterdammer
-
Proefschrift Bewogen Straten, over de foto’s van het oude Parijs door Charles Marville
Op woensdag 19 oktober 2022 verdedigde ik bij de Rijksuniversiteit Groningen mijn proefschrift. Hoe het Parijse stadsbestuur vanaf 1865 tot 1910 omging met foto’s van Parijs, in het bijzonder met de foto’s die Charles Marville (1813-1879) maakte van de straten die gesloopt zouden worden vanwege de modernisering door Haussmann en keizer Napoléon III, is het…
-
Bijdrages aan de Groene Amsterdammer (selectie)
Ik heb de afgelopen twee jaar regelmatig geschreven voor De Groene Amsterdammer – en blijf dat met veel plezier doen – stukken die ik niet stuk voor stuk hier op deze site heb gedeeld. Hieronder een snelle (niet volledige) inhaalslag. Ik schreef over de foto’s van de Archives de la Planète van Albert Kahn, waarvan…
-
Tegen de audiotour
Voor het tijdschrift Tubelight schreef ik in april 2019 een artikel over mijn irritaties over de audiotour. Je kunt het hier in z’n geheel lezen.
-
Buitenkunst: zomerserie in Trouw
In de zomer van 2018 schreef ik voor Trouw een serie over kunst in de Nederlandse openbare ruimte. Een openingsverhaal over de lusten en lasten van het bedenken ervan, en daarna een thematische rondreis langs de verschillende soorten buitenkunst. Over Landart in Flevoland, standbeelden van helden in Den Haag, kunst langs de snelweg, Vinexkunst, rotondekunst en tot slot herinneringskunst op de Afsluitdijk en in Oost-Groningen.
-
James Ensor even terug in Oostende
Gepubliceerd in Trouw, 27 juni 2018 Oostende, de Belgische ‘koningin der badsteden’, wil meer internationale bezoekers trekken met de erfenis van zijn bekendste kunstenaar, James Ensor. Een jaar lang zijn zijn schilderijen weer thuis, in het Oostendse MuZee. De meeste internationale toeristen in de trein van Gent naar Oostende stappen uit in Brugge. Dat pittoreske…
-
Encore Delacroix? De meester van de 19e eeuw in het Louvre
(Verschenen in De Groene, 2 mei 2018) Er was nauwelijks een kunstenaar in de tweede helft van de negentiende eeuw die Eugène Delacroix niet als voorbeeld zag. Het was tijd voor een tentoonstelling. Als het Vincent van Gogh weer eens tegen zat, troostte hij zichzelf met de gedachte dat zelfs Delacroix afwijzingen kreeg. Zelfs Delacroix. De…
-
Boek Le Nouveau Paris. Charles Marville photographs the City Transformation.
Met steun van het Manfred en Hanna Heitingfonds deed ik begin 2015 onderzoek in het Rijksmuseum in Amsterdam onderzoek naar de foto’s van Charles Marville uit de museumcollectie. Hiervan verscheen in maart 2018 een (Engelstalig) boek, deel 18 uit de serie Rijksmuseum Studies in Photography, dat via de webshop van het Rijksmuseum te koop is.
-
Musea, laat zien die viezigheid. #metoo in het museum
Voor Letter & Geest, de zaterdagbijlage van Trouw, schreef ik 10 februari 2018 een essay over de seksuele moraal in musea. Een reactie op een artikel van cultuurhistoricus Leon Hanssen, een week eerder. Musea zijn er om alle kunst te tonen, óók seksueel grensoverschrijdende. Laat het morele oordeel over aan het publiek, betoogt Joke de…
-
Morisot the movie: een iets te krap podium
Voor het blog van Atria schreef ik een recensie van de film Morisot van Klaas Bense, over de niet, zoals Atria zelf stelt, vergeten, maar ook niet erg serieusgenomen vrouwelijke impressionist Berthe Morisot. Helaas hinkt de film op teveel gedachten om daar iets aan te veranderen. Gepubliceerd in april 2018
-
Loving Vincent: 65000 slechte schilderijen in 1,5 uur
(Gepubliceerd in Trouw, 26 oktober 2017) Het bericht in de krant van Auvers sur Oise was één zin lang: de Nederlandse kunstenaar Van Gogh had zich, 37 jaar oud, op 27 juli 1890 in de buik geschoten en was anderhalve dag later aan de verwondingen overleden. Inmiddels is elk kruimeltje in het levensverhaal van Van…
-
Nederlanders in Parijs
Meer dan duizend Nederlandse kunstenaars woonden in de negentiende eeuw korte of langere tijd in Parijs. De invloed van die stad en de wisselwerking met andere kunstenaars wordt de komende maanden zichtbaar in een tentoonstelling in Amsterdam. Het grootste kunstwerk van Parijs zie je alleen als je weet dat het er is. En waar. Onder…
-
New Realities in het Rijks: een eigen, gekuiste werkelijkheid
Het Rijksmuseum pretendeert met de tentoonstelling ‘alle facetten van de 19e-eeuwse fotografie’ te tonen. Dat is een onmogelijk als je uitgaat van een collectie die voor een heel ander doel is aangelegd. Voor De Witte Raaf schreef ik een bespreking van de kuise tentoonstelling New Realities in het Rijksmuseum, die is hier terug te lezen. (en, ps:…