Category: tentoonstelling
-
Over de stilte rond het fotorealisme in de foto- en kunstkritiek
Voor Metropolis M schreef ik in februari 2024 een essay over fotorealisme naar aanleiding van de tentoonstelling Op Scherp in het Centraal Museum. Het fotorealisme kwam op in de jaren zestig en zeventig en werd lang gezien als een genre waarin voornamelijk witte Amerikaanse mannen hun interesse voor auto’s, motoren en naakte vrouwen konden botvieren.…
-
Frans Hals als genie is een mager uitgangspunt voor een tentoonstelling
Gepubliceerd in Trouw, 16 februari 2024 In de Frans Halstentoonstelling in het Rijksmuseum staat de virtuositeit van het schilderen van de zeventiende-eeuwse kunstenaar centraal. Maar een eigen verhaal ontbreekt. Het Rijksmuseum komt niet verder dan, heel ouderwets, Hals te presenteren als een genie. Voor een ‘meester van de levendigheid en de lach’, zoals het Rijksmuseum…
-
Van Gogh in Drenthe
Vincent van Gogh hield van de ‘natuurmensch’ en ging er in 1883 naar op zoek in Drenthe. Destijds bleef hij voor de Drenten een vreemdeling – nu wordt hij met open armen ontvangen. Gepubliceerd in De Groene Amsterdammer, 6 december 2023 ‘O kerel ik ben zoo melankoliek geworden – ik ben in een prachtig land, ik…
-
Sarah Bernhardt in Parijs
De tentoonstelling die het Petit Palais in Parijs wijdt aan de beroemde toneelactrice Sarah Bernhardt ligt in lijn met andere recente tentoonstellingen over historische vrouwen. De vraag is: worden hun mythes in stand gehouden of juist ontrafeld? Een van de meest hardnekkige mythes over Sarah Bernhardt is dat ze zou slapen in een doodskist die in…
-
Met en over Leiko Ikemura
De in 1951 in Japan geboren kunstenaar Leiko Ikemura maakt beelden van jurken met konijnenhoofden en hoofden waaruit bomen groeien, schilderijen van kort na de schepping, en foto’s van ingedroogde bloemen in een vaas. Vanwege de tentoonstelling ‘Leiko Ikemura – Motion of Love’ in museum De Fundatie in Zwolle schreef ik voor de bijbehorende catalogus…
-
Suze Robertson, eindelijk
Suze Robertson (1855-1922) gold in haar tijd als ‘ontegenzeggelijk de grootste artieste’, toch kreeg ze na haar dood nauwelijks nog serieuze aandacht. In de winter van 2022-2023 was in museum Panorama Mesdag een tentoonstelling aan haar gewijd waarin die achterstand voor het eerst een beetje werd ingehaald. Ik schreef erover in De Groene Amsterdammer
-
Christo in Parijs
In juli 2020 zag ik in Parijs de tentoonstelling over Christo en Jeanne-Claude, die bedoeld was als begeleiding bij het inpakken van de Arc de Triomphe – een project dat al vele malen was uitgesteld. Nu het eindelijk zover is, (en hier live te volgen) hierbij nogmaals mijn bespreking, die eerder verscheen in Trouw.
-
Berlinde De Bruyckere in De Groene
Voor De Groene Amsterdammer kon ik nu de musea weer open zijn, eindelijk weer een tentoonstelling recenseren. Ik ging naar Maastricht en zag daar de expositie Engelenkeel van Berlinde De Bruyckere. ‘De Bruyckere beeldt geen gezichten af. Ze liet mensfiguren hun hoofd verstoppen onder dekens, de lichamen zoals die uit Voorlinden zijn niet alleen hoofdloos,…
-
Bijdrages aan de Groene Amsterdammer (selectie)
Ik heb de afgelopen twee jaar regelmatig geschreven voor De Groene Amsterdammer – en blijf dat met veel plezier doen – stukken die ik niet stuk voor stuk hier op deze site heb gedeeld. Hieronder een snelle (niet volledige) inhaalslag. Ik schreef over de foto’s van de Archives de la Planète van Albert Kahn, waarvan…
-
Tegen de audiotour
Voor het tijdschrift Tubelight schreef ik in april 2019 een artikel over mijn irritaties over de audiotour. Je kunt het hier in z’n geheel lezen.
-
Wekelijkse column in HP/De Tijd
Van mei tot en met november 2019 schreef ik wekelijks een column over kunst en cultuur voor de website van HP/De Tijd. Je kunt de columns hier teruglezen.
-
James Ensor even terug in Oostende
Gepubliceerd in Trouw, 27 juni 2018 Oostende, de Belgische ‘koningin der badsteden’, wil meer internationale bezoekers trekken met de erfenis van zijn bekendste kunstenaar, James Ensor. Een jaar lang zijn zijn schilderijen weer thuis, in het Oostendse MuZee. De meeste internationale toeristen in de trein van Gent naar Oostende stappen uit in Brugge. Dat pittoreske…
-
Hoe De Ploeg Groningen ontgon
(Gepubliceerd in Trouw, 6 juni 2018) Anders dan De Stijl had De Ploeg – precies 100 jaar geleden opgericht – geen esthetische regels of artistieke theorie. De kunstenaars veranderden wél ons beeld van het Groninger landschap. Ze kwamen samen in café Vogelzang, aan de rand van de Groningse binnenstad, vandaag precies honderd jaar geleden. Een…
-
De Escher Company op volle toeren in Leeuwarden
M.C. Escher (1898-1972) woonde de eerste vijf jaar van zijn leven in Leeuwarden. Aanleiding voor het Fries Museum voor een grote tentoonstelling. En neem daar vooral even de trap naar boven. (Gepubliceerd in Trouw, 2 mei 2018) M.C. Escher behoeft geen introductie, zijn vlakvullingen en optische illusies zijn wereldberoemd. Een stuk beroemder dan zijn geboortestad…
-
Van Gogh en zijn Japanmanie
Een grootse tentoonstelling in Amsterdam toont de bewondering van Vincent van Gogh voor Japan. (verschenen in Trouw, 27 maart 2018) Vincent van Gogh, 35 jaar oud, zit in de trein van Parijs naar Arles, Zuid-Frankrijk. Onrustig kijkt hij uit het raam, besneeuwde velden trekken aan hem voorbij. Brandende vraag, zo schrijft hij later: ‘Is het…