Category: parijs

  • Sarah Bernhardt in Parijs

    Sarah Bernhardt in Parijs

    De tentoonstelling die het Petit Palais in Parijs wijdt aan de beroemde toneelactrice Sarah Bernhardt ligt in lijn met andere recente tentoonstellingen over historische vrouwen. De vraag is: worden hun mythes in stand gehouden of juist ontrafeld? Een van de meest hardnekkige mythes over Sarah Bernhardt is dat ze zou slapen in een doodskist die in…

  • Picasso’s erfenis

    Picasso’s erfenis

    Omdat het in april 2023 precies vijftig jaar geleden was dat Pablo Picasso vijftig jaar overleden was – en daar in Nederland geen enkel museum aandacht aan gaf – schreef ik voor Trouw een vijfdelige minicursus Picassokijken, waarvan dagelijks een aflevering online verscheen, en vervolgens vrijdag in de krant. En aansluitend, op de sterfdag van…

  • Proefschrift Bewogen Straten, over de foto’s van het oude Parijs door Charles Marville

    Proefschrift Bewogen Straten, over de foto’s van het oude Parijs door Charles Marville

    Op woensdag 19 oktober 2022 verdedigde ik bij de Rijksuniversiteit Groningen mijn proefschrift. Hoe het Parijse stadsbestuur vanaf 1865 tot 1910 omging met foto’s van Parijs, in het bijzonder met de foto’s die Charles Marville (1813-1879) maakte van de straten die gesloopt zouden worden vanwege de modernisering door Haussmann en keizer Napoléon III, is het…

  • Op radio 1, over koeien en de Eiffeltoren

    Op radio 1, over koeien en de Eiffeltoren

    De afgelopen weken was ik weer een paar keer op Radio 1 te horen. Voor het programma Met het oog op morgen mocht ik op 1 juli praten over de rol van koeien in de kunst (vanwege een tentoonstelling in Ezinge, en vanwege de boerenprotesten – ik schreef op 14 juni in mijn rubriek het…

  • Bijdrages aan de Groene Amsterdammer (selectie)

    Ik heb de afgelopen twee jaar regelmatig geschreven voor De Groene Amsterdammer – en blijf dat met veel plezier doen – stukken die ik niet stuk voor stuk hier op deze site heb gedeeld. Hieronder een snelle (niet volledige) inhaalslag. Ik schreef over de foto’s van de Archives de la Planète van Albert Kahn, waarvan…

  • Encore Delacroix? De meester van de 19e eeuw in het Louvre

    (Verschenen in De Groene, 2 mei 2018) Er was nauwelijks een kunstenaar in de tweede helft van de negentiende eeuw die Eugène Delacroix niet als voorbeeld zag. Het was tijd voor een tentoonstelling. Als het Vincent van Gogh weer eens tegen zat, troostte hij zichzelf met de gedachte dat zelfs Delacroix afwijzingen kreeg. Zelfs Delacroix. De…

  • Van Gogh en zijn Japanmanie

    Een grootse tentoonstelling in Amsterdam toont de bewondering van Vincent van Gogh voor Japan. (verschenen in Trouw, 27 maart 2018) Vincent van Gogh, 35 jaar oud, zit in de trein van Parijs naar Arles, Zuid-Frankrijk. Onrustig kijkt hij uit het raam, besneeuwde velden trekken aan hem voorbij. Brandende vraag, zo schrijft hij later: ‘Is het…

  • Boek Le Nouveau Paris. Charles Marville photographs the City Transformation.

    Boek Le Nouveau Paris. Charles Marville photographs the City Transformation.

    Met steun van het Manfred en Hanna Heitingfonds deed ik begin 2015 onderzoek in het Rijksmuseum in Amsterdam onderzoek naar de foto’s van Charles Marville uit de museumcollectie. Hiervan verscheen in maart 2018 een (Engelstalig) boek, deel 18 uit de serie Rijksmuseum Studies in Photography, dat via de webshop van het Rijksmuseum te koop is.

  • Hypnose met lege ogen: Modigliani in Londen

    (gepubliceerd in De Groene Amsterdammer, 10 januari 2018) In de zomer van 1909 keerde Amadeo Modigliani vanuit Parijs terug naar zijn geboorteplaats Livorno. De drank en drugs van de lichtstad hadden de kunstenaar, van kindsaf tuberculosepatiënt, lichamelijk en geestelijk uitgeput. Thuis sterkte hij aan en vond hij eindelijk de kracht om te beeldhouwen. Maar zijn vrienden…

  • Michael Wolf, hokjesman voor de grote stad

    (gepubliceerd in Trouw, 20 januari 2018) De Duitse fotograaf Michael Wolf richt zijn lens op de grote stad. En juist in de massa ziet hij de variatie. In Den Haag is nu een groot overzicht van zijn werk te zien. Fotografen kan je verdelen in categorieën. De een gaat op de knieën om details in…

  • Peggy, Nelly en De Stijl

    Het De Stijljaar is bijna voorbij. Op het nippertje is er aandacht voor de vrouwen van beweging, in het bijzonder één: Nelly van Doesburg, weduwe van Theo. Zonder haar en een haar vriendin Peggy Guggenheim was er waarschijnlijk nooit een De Stijl-jaar geweest. Bij Van Doesburg, Mondriaan, Van der Leck, Húszar, Oud en Rietveld zijn…

  • Loving Vincent: 65000 slechte schilderijen in 1,5 uur

    (Gepubliceerd in Trouw, 26 oktober 2017) Het bericht in de krant van Auvers sur Oise was één zin lang: de Nederlandse kunstenaar Van Gogh had zich, 37 jaar oud, op 27 juli 1890 in de buik geschoten en was anderhalve dag later aan de verwondingen overleden. Inmiddels is elk kruimeltje in het levensverhaal van Van…

  • Mata Hari in Leeuwarden: hoezo ‘meisje?’

    De in Leeuwarden geboren Mata Hari stierf precies honderd jaar geleden voor het Franse vuurpeleton. Een tentoonstelling van veel brieven en foto’s toont de bewogen levensloop van de wereldberoemde Friezin. (gepubliceerd in Trouw, 17 oktober 2017) Mata Hari kreeg een kleine opknapbeurt, kort voor haar jubileum, vorige week. De hoofdversiering was losgekomen, die moest weer…

  • Nederlanders in Parijs

    Meer dan duizend Nederlandse kunstenaars woonden in de negentiende eeuw korte of langere tijd in Parijs. De invloed van die stad en de wisselwerking met andere kunstenaars wordt de komende maanden zichtbaar in een tentoonstelling in Amsterdam. Het grootste kunstwerk van Parijs zie je alleen als je weet dat het er is. En waar. Onder…

  • Diorama’s

    In Parijs bezocht ik de tentoonstelling Dioramas in het Palais de Tokyo. Voor De Groene mocht ik erover schrijven (gepubliceerd op 7 december), dat is hier terug te lezen. De tentoonstelling is nog tot 21 januari 2018 in de Schirn Kunsthalle in Frankfurt te zien.